15 augustus 2019

Eten wat de pot schaft

Als het op horeca aankomt, vind je in de Van der Pekbuurt geen grote, met toeristen volgestouwde formule-ketens, maar gemotiveerde en originele ondernemers. Mensen met passie voor hun ambacht, die niet in de grote gele M, maar in kwaliteit geloven.

Eten wat de pot schaft

Een perfect voorbeeld van zo’n onderneming is Café Modern: een zaak die er, al doet de naam anders vermoeden, uitziet als een schoolkantine uit de jaren ’60.

Ze voeren er dan wel weer een behoorlijk vooruitstrevend, ‘kaartloos’ concept. Eten wat de pot schaft klinkt misschien simpel, maar we hebben het hier wel over een vijfgangen-pot. In deze tijd een verademing: even geen keuzestress.

Het menu wordt door de chefs met zorg en liefde samengesteld, waarbij ze het liefst werken met biologische en zoveel mogelijk lokaal geproduceerde ingrediënten die aansluiten bij het seizoen. En hoewel je geen gerechten kiest, wordt er wel rekening gehouden met allergieën, diëten en dingen die je niet lust. Bij Modern wordt elke zorg je dus uit handen genomen, en is het jouw enige taak om te genieten.

Een mooi voorbeeld van zo’n biologisch, lokaal gerecht is het damhert dat op de kaart stond: deze dieren worden wegens overpopulatie geschoten in de waterleidingduinen. Door het vlees, dat vanwege de vrije uitloop heerlijk mals geworden is, te serveren krijgen de herten toch een duurzame eindbestemming. Elk bord gaat natuurlijk gepaard met een goed glas wijn, en ook daarin is Modern uitgesproken: je kunt kiezen uit een streng geselecteerd aanbod van uitsluitend natuurwijnen.

In dit ambitieuze restaurant hangt een informele, laid-back sfeer. In de hoek van het restaurant zit zelfs een bakker, waardoor het er de hele dag ruikt naar zondagmorgen. Die gaat ’s ochtends om zeven uur open en verkoopt brood aan de hele buurt. ’s Middags zijn ze open voor de lunch (deze is wel à la carte). Modern is gehuisvest in het pand dat voorheen een bankkluis was: ABN-AMRO bewaarde hier haar valuta. Met Café Modern is deze ex-kluis voor de Van der Pekbuurt alleen maar in waarde gestegen.

Meer info vind je op modernamsterdam.nl.