Vorige
Nieuws

Huren achter de duinen in Almere

Zandpoort is een nieuwe woonwijk in Almere in een unieke, romantische strandstijl die past bij het naastgelegen duingebied. Terwijl Dura Vermeer bezig was met de ontwikkeling van 124 koopwoningen voor de wijk, had woningcorporatie de Alliantie een aanvullend verzoek: was er ook plaats voor 98 middenhuurwoningen? Zo werden 58 rijwoningen en 40 appartementen ingepast. En daarmee kwam de doorstroom van sociale naar middenhuurwoningen op gang.

Ontwikkelaar Ruben Boonk van Dura Vermeer leidde het project. “Er lag voor de hele wijk al een stedenbouwkundig plan,” blikt hij terug. “Eigenlijk hebben we voortgeborduurd op wat voor de koopwoningen bedacht was. Alleen zijn die, zeker in de architectuur, rijker van opzet. We wilden iets dat er goed bij past, maar ook een eigen karakter heeft. De meerwaarde moest aantrekkelijk genoeg zijn voor mensen om hun sociale huurwoning achter te laten. Dat was de opgave voor de architect, die zowel dit plan als dat van de koopwoningen ontwierp.”

Was dat een uitdaging, om binnen het concept te blijven en toch de kosten te beperken?
“Alle partijen moeten uit de kosten zien te komen. De opbrengst kan je redelijk inschatten, of staat vast. Maar de bouwkosten fluctueren. De prijzen van de metselaars stegen in die periode bijvoorbeeld explosief. Tegelijkertijd waren er ook kansen. We hebben zelfs nog innovaties toegepast zoals prefab bouwen. Dat resulteerde o.a. in kant-en-klare binnenwanden. De kosten zijn altijd een uitdaging, maar daarin hebben we samen met de Alliantie de juiste keuzes kunnen maken. We hebben veel samengedaan. Dat is belangrijk om alle belangen te borgen, ook van de uiteindelijke huurders."

"De middenhuurwoningen worden voor honderd procent bewoond door doorstromers."

Het vertrekpunt van de woningcorporatie was dat je aan de buitenkant niet ziet wie er achter de voordeur woont, dus of het een eigen huis of huurhuis betreft. “Daarvoor zijn we bewust naar dezelfde architect gegaan. Dat hebben we opgelost in de details, niet in de kwaliteit. Waar bijvoorbeeld elke koopwoning een bijzonder element heeft – een dakkapelletje, een tuitgevel – hebben we voor de huurwoningen met de Alliantie bepaald om bij elk blok twee keer zo’n element toe te voegen. Dus dat zijn veertien elementen, in plaats van 58. Die koopwoningen waren al tot in detail uitgewerkt. Als je die op een paar plekken net iets simpeler maakt, kan je heel snel verder. En het was natuurlijk een voordeel dat we al aan de slag waren in
de wijk. Het bespaart tijd en kosten als de bouwplaats en de uitvoerders er al zijn.”

Hoe verliep de samenwerking met de Alliantie?
“De Alliantie vroeg om turnkey woningen. Ze wilden aan het einde van de rit de sleutels ophalen. In het voortraject hebben wij hen er daarom zoveel mogelijk bij betrokken, want dan moet je de wensen en eisen goed begrijpen. Gedurende het traject kom je altijd zaken tegen die voor de één logisch zijn, maar voor de
ander misschien minder. Je moet heel veel communiceren: wat verwachten zij en wat verwachten wij? Je hebt alle drie – de gemeente, de Alliantie en wij als ontwikkelende bouwer – hetzelfde doel voor ogen, maar ook een ander belang. Alleen als je het samendoet, ga je elkaar snappen. Als je dingen voor elkaar gaat invullen, komt er altijd gedoe van. We hebben niet alleen 58 huizen en 40 appartementen extra voor de Alliantie gebouwd, maar ook met ze meegedacht over de beste oplossingen. Het voortraject is daarin bepalend. Zo zijn we bijvoorbeeld gezamenlijk naar het Q-team van de gemeente gegaan om te spreken over de welstandseisen. Hoe zit dat precies in elkaar? Ook tijdens de bouwfase konden wij snel met elkaar schakelen. Bij problemen hadden we direct een gesprek en losten we het samen op. Dat werkt erg prettig maar geeft ook snelheid aan je project.”

De middenhuurwoningen in Zandpoort worden voor honderd procent bewoond door doorstromers vanuit sociale huur. De wijk bewijst daarmee dat mensen wel degelijk willen doorstromen, als je ze een aantrekkelijke optie geeft. De laatste bewoners hebben inmiddels hun woning betrokken.

Hoe kijk je terug op het project?
“Het is een mooie wijk geworden. De gemeente heeft veel aandacht voor de openbare ruimte, dat is belangrijk om een prettige, duurzame leefomgeving te creëren. Als Dura Vermeer willen we een omgeving altijd mooier achterlaten dan we hem aantroffen. Volgens mij zijn we daarin geslaagd. De wijk is prachtig aangekleed. Het is een natuurlijke overgang van de stad naar de duinen geworden, met schelpenpaadjes en duingras. Een mooie wijk achter de duinen.”

Lees het volledige magazine over middenhuur

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.